W związku z przetwarzaniem Państwa danych osobowych oraz wejściem w życie RODO tj. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) informujemy, że:

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Śremie, z siedzibą w Śremie, przy ul. Dutkiewicza 5.
  2. Państwa dane osobowe przetwarzane są w celach realizacji zadań wykonywanych przez PCPR w Śremie.
  3. Państwa dane osobowe są przetwarzane, w zależności od sprawy:
    • na podstawie przepisów prawa;
    • w związku z wykonaniem umowy, której jesteście Państwo stroną;
    • w związku z wykonywaniem zadania realizowanego w interesie publicznym lub w związku ze sprawowaniem władzy publicznej;
    • w celu ochrony Państwa interesów;
    • na podstawie wyrażonej przez Państwa zgody.
  4. W sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych można kontaktować się z Inspektorem ochrony danych osobowych:
    • pisemnie: Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Śremie, ul. Dutkiewicza 5, 63 – 100 Śrem;
    • poprzez e-mail: kontakt@kancelariabartkowiak.pl.
  5. Państwa dane osobowe w zależności od sprawy będą przetwarzane przez okres wynikający z przepisów prawa, w szczególności wynikających z Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych.
  6. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednak konsekwencją ich niepodania będzie brak możliwości realizacji usługi, o którą się Państwo staracie.
  7. Przysługuje Państwu prawo do:
    • dostępu do swoich danych (na zasadach opisanych w art. 15 RODO);
    • sprostowania swoich danych osobowych (na zasadach opisanych w art. 16 RODO);
    • żądania usunięcia danych (na zasadach opisanych w art. 17 i 23 RODO)
  8. Jeżeli Państwa dane osobowe przetwarzane są na podstawie udzielonej przez Państwa zgody, w każdym momencie przysługuje Państwu prawo do cofnięcia zgody oraz do usunięcia danych osobowych, w przypadku, gdy dane osobowe przetwarzamy tylko na podstawie wyrażonej przez Państwa zgody. Cofnięcie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego PCPR w Śremie dokonywał do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Państwu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych z siedzibą w Warszawie przy ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa.
  10. Państwa dane osobowe będą ujawniane podmiotom upoważnionym na podstawie przepisów prawa. PCPR w Śremie może również ujawnić dane podmiotom realizującym usługi na rzecz PCPR-u.